پیاز زعفران

پیاز زعفران

اولین قلم مورد نیاز برای کاشت و کشاورزی زعفران، پیاز زعفران است. کاشت زعفران به دست خودتان برای استفاده از محصولش، چه برای مصرف شخصی و چه برای فروش و سودآوری، بسیار جذاب است. این روزها افراد زیادی را می بینیم که از ما درباره کاشت زعفران سوال می پرسند. ما درقسمت کاشت زعفران، این قضیه را تا حدی باز کرده ایم و در آینده بیشتر درباره کاشت زعفران صحبت میکنیم. ولی امروز و در این قسمت، می خواهیم درباره یکی از مهم ترین نیازمندی های کاشت زعفران یعنی “پیاز زعفران” صحبت کنیم. امروز توضیح می دهیم که پیاز چه شکلی است، چگونه تکثیر می شود (یا چگونه بدست می اید)، چگونه آن را بکاریم.

کاشت زعفران بدون پیاز امکان ندارد

کاشت زعفران بدون پیاز زعفران، نشدنی است. همانطور که می دانید زعفران را از گل زعفران می چینند و گل زعفران از رشد پیاز زعفران به وجود می اید. یعنی اول پیاز زعفران باید کاشته شود، بعدش باید از آن مراقبت کرد و اجازه داد تا آب و نور کافی به آن برسد تا در فصل پاییز، گلهای قشنگ و بنفش رنگی به نام گل زعفران از دل خاک بیرون بیایند. کشاورزهای زعفران، این گل ها را از زمین می چینند و ۳ شاخه زعفرانی که در هر گل وجود دارد را از آن جدا می کنند.

گل زعفران

کشاورزهای ما معتقدند که پیاز زعفران ۲نوع نر و ماده دارد. پیاز نر، پیازهای کوچکی هستند که در زمین کاشته شده ولی گل نمی دهند که تعداد آنها خیلی کم است و وجود آن برای زمین کشاورزی اصلا مناسب نیست. پیاز ماده یا پیاز مادر، پیازی است که برخلاف پیاز نر، محصول یا همان گل زعفران می دهد. پیاز زعفران خاصیت عجیبی دارد و آن اینست که می تواند خودش، مانند خودش را در دل خاک بسازد.

وقتی در زمینی پیاز زعفران کاشته شود، در طول سالهایی که پیاز در دل خاک است، خودش را تکثیر می کند و پیازی که خودش را تکثیر کرده از بین می رود. به همین دلیل هم هست که به آنها پیاز مادر می گویند، چون مثل یک مادر فداکار خود را فدای فرزندان می کند.

در اصل پیاز دختر، اول خود را به صورت جوانه هایی بر روی پیاز مادر نشان می دهد. با مرور زمان این جوانه ها تبدیل به پیاز زعفران می شوند و پیاز مادر، ارام ارام  خود را تبدیل به منبع تغذیه ای برای پیاز دختر می کند و از بین می رود. به عکس زیر دقت کنید.

پیاز زعفران مادر
پیاز زعفران مادر

این عکس را مهدی کشاورز، یکی از کشاورزهای سایت، برای ما فرستاده. اگر دقت کنید متوجه سیاهی زیر پیاز می شوید. این سیاهی در اصل همان بقایای پیاز مادر قبلی بوده که الان خودش را اصطلاحا فدای پیاز دختر کرده تا در ادامه همین پیاز دختری تبدیل به پیاز مادر دیگری شود.

سوال: اگر پیاز مادر یک پیاز دختر به وجود اورد و خودش از بین برود، پس باید تعداد پیازها همیشه ثابت باشد، درست است؟

این حرف زمانی درست است که هر پیاز مادر فقط یک پیاز را بتواند به وجود اورد. در حالیکه اینطور نیست. هر پیاز مادر می تواند چند جوانه بر روی خود داشته باشد، و هر کدام از این جوانه ها در ادامه به پیاز تبدیل می شوند و پیاز مادر به تمام این پیاز های دختر، تغذیه می دهد و در آخر هم مانند یک دکمه مشکی، رد خود را در زیر هر پیاز قرار می دهد تا پیازهای موجود بتوانند ادامه دهند و زعفران تولید کنند. به همین دلیل هم هست که تعداد پیازهای یک زمین، هر ساله اضافه می شود و این نکته جذابی برای کشاورزها به حساب می آید.

تمام پیازهای به وجود آمده از پیاز مادر هر کدامشان، پیازی مادر به حساب می ایند که هرچه درشت تر باشند، گلدهی آن بالاتر است. برای بعضی از کشتها مانند کشت گلخانه ای و یا کشتی که ما در قسمت کاشت زعفران، آن را توضیح دادیم. پیاز باید درشت باشد و اگر پیاز بیش از اندازه کوچک باشد (زیر۵ گرم)، احتمال رشد محصول بسیار پایین است. 

گل زعفران

پیاز زعفران نر و ماده به زبان علمی و داستانی که هر کسی را جذب می کند!

علم امروز ثابت کرده که نر و ماده بودن پیاز در ذات پیاز وجود دارد. همانطور که در عکس بالا می بینید، گل زعفران ۳ کلاله قرمز رنگ و ۳ کلاله زرد رنگ دارد. کلاله های قرمز، بیانگر مادگی و شاخه های زرد زعفران، بیانگر نر بودن است. زمانی که گل زعفران به صورت غنچه در می آید، قسمت نر از ماده جدا بوده و همه چیز در شرایط عادی خودش به سر می برد. به محض تابیدن آفتاب به غنچه های زعفران، غنچه باز شده و شاخه های زرد آن (بخش نر) سعی می کند تا خودش را به کلاله های قرمز یا بخش ماده آن برساند و قدرت رنگدهی آن بخش قرمز را پایین می اورد. 

به همین دلیل کشاورزها باید تمام تلاش خودشان را انجام می دهند تا قبل از طلوع آفتاب تمام گل های زعفرانشان را جمع کنند.

چه اندازه پیاز زعفران برای کاشت مناسب است

یکی از مهم ترین ویژگی های پیاز زعفران برای کاشت، سایز و اندازه پیاز زعفران است. پیاز زعفران هر چه بزرگتر باشد بهتر است اما نباید از حدی بزرگتر باشد. طبق تحقیقی که در گذشته انجام شده، پیاز زعفران با وزن بیشتر از ۳۰ گرم بازدهی پایینی خواهد داشت.

اندازه پیازهای زعفران از ۱ گرم شروع می شود تا ۵۰ گرم و هرچه وزن آن کمتر باشد، شانس گلدهی آن پایینتراست. روشهای متفاوتی وجود دارد تا بتوان تشخیص داد که چه پیازی برای کاشت مناسب تر است. قدیمی ها می گفتند که موقع کاشت، پیازتان را معاینه کنید. پیازی که اندازه اش بین فندق و گردو بود را اتخاب کنید و پیازهای ریز را کناربگذارید. در زمان جدید و عصر حاضر، حرفهای قدیم تایید شده و تحقیقات هم نشان داده است که برای کشت سنتی و قدیمی زعفران، پیازهایی که ۲ تا ۳ سال از عمرشان می گذرد و اندازه شان از ۵ گرم بیشتر است، مناسب کاشت هستند. ولی بهتر آنست که تا جایی که می توانید، پیازهایتان بالای ۸ گرم وزن داشته باشند. اما برای کشت گلخانه ای، هر کدام از پیازهای زعفرانتان باید حداقل ۱۵ گرم وزن داشته باشند.

پیاز زعفران

اگر سال اولی است که زعفران کشت می کنید باید پیازی را بگیرید که قارچ و کنه ای بر روی آن نباشد. برای اینکه بفهمید پیاز، کنه یا قارچ دارد یا نه، باید کمی از پوست آن را بکنید و مشاهده کنید که بر روی آن سوراخی مانند سوراخی که بر روی میوه های کرم خورده وجود دارد، نباشد. نمونه پیازی را که به دلیل قارچ و یا کنه، خراب شده است را در عکس زیر می توانید ببینید.

پیاز زعفران خراب

چه اندازه پیاز زعفران برای کاشت مناسب است؟

پیاز زعفران از ۱ گرم تا ۵۰ گرم وزن دارد. تحقیقات نشان داده که بهترین اندازه پیاز زعفران، ۳۰ گرم است. پیازهای بالاتر از ۳۰ گرم احتمال گلدهی پایینتری دارند. از آن طرف، پیاز خیلی کوچک هم نباید باشد. برای مثال پیاز زعفران ۱۵ گرمی احتمال گدهی بالاتری از پیاز زعفران ۵ گرمی دارد. اما پیاز زعفران ۴۰ گرمی احتمال گلدهی کمتری در مقایسه با پیاز ۳۰ گرمی دارد. پس توجه کنید که پیاز نباید خیلی درشت باشد.

پیاز زعفران چند ساله برای کاشت مناسب است؟

پیازی که ۲ تا ۳ سال از عمرش گذشته باشد بهترین پیاز برای کاشت به حساب می آید.

یک هکتار زمین چه مقداری پیاز زعفران نیاز دارد؟

هر هکتار زمین زعفران، باید ۱۰ تن پیاز زعفران استفاده کند. با توجه به خاصیت تکثیر شدن پیاز در دل خاک، بعد از مدت ۷ سال، این ۱۰ تن پیاز به ۴۰ تن خواهند رسد که فوق العاده جذاب به نظر می رسد.

پیازهای زعفران با چه فاصله ای باید کاشته شوند

فاصله بین بوته ها باید ۱۵ سانتی متر باشد که در عمق ۱۰ سانتی متری باید کاشته شود. دقت کنید بین ۲ ردیفی که پیاز را می کارید باید ۳۰ سانتی متر فاصله رعایت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping